Ο δίσκος είναι decoupage (από τις πρώτες προσπάθειες στην Μάγια) |
Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα μουστοκούλουρο που έψαχνε απεγνωσμένα να βρει πως μπορεί να κυκλοφορεί στις πιατέλες όλον τον χρόνο και όχι μόνο τέλος Αυγούστου που ξεκινά ο τρύγος….
Προσπαθήσαμε για σταφύλια εφέτος αλλά ..... |
Παλαιότερα στη Νάουσα της Μακεδονίας το γλυκό που έστελνε η πεθερά στην νύφη, αμέσως μετά τον αρραβώνα, φτιαχνόταν από μούστο και λεγόταν «μουστόπιτα». Τη στόλιζαν με καρύδια και την έβαζαν μέσα σε πορσελάνινη πιατέλα, που την έλεγαν «πιατάντζα». Βέβαια όλα πήγαιναν καλά όταν αρραβωνιαζόσουνα τον Αύγουστο! αν ο γαμπρός όμως ήθελε να αρραβωνιαστεί κάποιο άλλο μήνα; τι έκανες; Μάλλον έκανες την Κινέζα για την μουστόπιτα! Δεν πειράζει έφτιαχνες φανουρόπιτα, άλλωστε και αυτή γλυκιά είναι, και είχε φανερώσει και τον γαμπρό…
Λοιπόν!!
Όχι δεν σας έχω την συνταγή για μουστοκούλουρα ούτε την συνταγή για την μουστόπιτα. Φανουρόπιτα ξέρω να φτιάχνω… αλλά κάποια άλλη φορά… Δεν είμαι άλλωστε μαγειρικό blog . Αλλά έχω τον τρόπο να φτιάχνουμε μούστο, που μπορείτε να το διατηρείται και να κάνετε μουστοκούλουρα όλο το χρόνο. Ξέρω ότι πολλές αγοράζεται το μούστο έτοιμο ή χρησιμοποιείται πετιμέζι για να φτιάξετε μουστοκούλουρα και μουσταλευριά. Το ίδιο έκανα και εγώ μέχρι τώρα. Μετά από πολύ ψάξιμο όμως και επειδή η πρόσβασή μου σε μούστο ήταν προβληματική, βρήκα την homemade συνταγή.
Μούστος Σπιτικός
Αγοράζουμε και πλένουμε καλά περίπου 4 κιλά σταφύλια και τα στύβουμε με το χέρι πάνω από ψιλή σήτα. Για ευκολία μπορούμε να τα περάσουμε από το μπλέντερ και να τα σουρώσουμε για να απομακρύνουμε κουκούτσια και φλούδες.
Βάζουμε τον χυμό να βράσει και προσθέτουμε μια φέτα ψωμί τυλιγμένο σε ένα καθαρό πανί ή σε λίγο τούλι. Το ψωμί αντιδρά με τον χυμό του σταφυλιού και παράγει διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργεί πλούσιο αφρισμό ο οποίος συγκεντρώνει στην επιφάνεια τα ξένα σώματα και τα οποία απομακρύνουμε ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά βγάζουμε το πανί και αφήνουμε το ίζημα να κατασταλάξει για 3-4 ώρες. Σουρώνουμε σε διπλό τουλπάνι και αν θέλουμε τον ξαναβράζουμε για 20 λεπτά. Ο μούστος διατηρείτε σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο για περίπου ένα χρόνο.
Ανεξαρτήτως γούστου, αν κάποιος τα θέλει , δηλαδή, με μούστο ή με ίση ποσότητα πετιμέζι, πιο γλυκά ή πιο τραγανά ή πιο αφράτα, σε πλεξούδες ή στρογγυλά, αυτό που συμφωνούν όλοι είναι πως στην ερώτηση « ποια ελληνική λέξη έχει πέντε ου;» , η απάντηση είναι μία: Μουστουκούλουρου.
Καλή σας επιτυχία!!
55 σχόλια:
Μούστος ε;;; Τι ελεγε η μαμά μου για διαίτα;; Θα μας παχύνεις Μάνια!! χαχαχα Λατρεύω και τα μουστοκούλουρα αλλά πιο πολύ μου αρέσει και η μουσταλευριά!! Φιλάκια!!
ΜΑΝΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ,ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ!!!!!
ΜΑΝΙΑ , ΛΕΣ ΝΑ ΒΟΥΤΗΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΤΟΥΚΟΥΛΟΥΡΟΥ ΣΤΟΥΝ ΤΡΑΧΑΝΑ;;;;;;;;;;;;;;;
ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!
Olá, tudo bem?
Como sou brasileira, não entendi os
dizeres, mais as fotos são muito lindas.
um beijo
Regina Célia
AAAAAA TELEIO! trelenomai gia moustokouloura!
Hello Mavia!
Thank you for your visit.
Your blog is lovely.
I had such a good time trying to find out what you wrote with google-translator. The translations are quite hilarious.
Have a nice day!
Tintti from Finland
Μανια μου ποιος δε λατρεύει τα μουστοκούλουρα; Πάντως δεν ήξερα ότι μπορούμε να κρατήσουμε το μούστο για όλο το χρόνο ,ως τώρα έφτιαχνα πετιμέζι που όμως θέλει πολύ βράσιμο να μείνει το 1/4 ή και το 1/5 του φρέσκου μούστου ,εξαρτάται από το πόσο γλυκός είναι, αλλά κρατάει χρόνια και χωρίς ψυγείο.
Καλόφαγωτα τα κουλουράκια, και του χρόνου!
Α, δεν είπα για τον τέλειο δίσκο!!
Συμαθήτριες στη Μάγια είμαστε πολλές τελικά...
καλέ 6 είναι τα ''ου'' γιατί συνήθως λέμε ... του μουστουκουλουρου !!!!!! χιχιχιχιχιχι
όνειρο είναι !!!
φιλια πολλά πολλά
ΜΑΝΙΑ ΜΟΥ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!! ΓΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ!!ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΜΟΥΣΤΟΥΚΟΥΛΟΥΡΑ ΣΟΥ ΜΥΡΙΣΑΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑ.ΚΑΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ!!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!
Πολύ ωραία και χρήσιμη ανάρτηση! Φιλάκια!!!
Πολύ ωραιά και χρήσιμη η αναρτησή σου, σκοπεύω να εφαρμόσω τα κολπάκια που μας έμαθες.
Γέλασα τόσο πολύ με το σχόλιό σου σχετικά με τη φανουρόπιτα και ότι μας φανέρωσε το γαμπρό...είναι σα να ακούω τη μητέρα μου...
γεια
Την άλλη με τα 11 ου την ξέρεις;
Πουντουτουτουτουμουστουκουλουρούτου!
Η ανάρτησή σου πάρα πολύ χρήσιμη, όπως και τα tips που μας δίνεις!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Τέλεια η συνταγή σου για το μούστο....για να είμαι όμως ειλικρινής Μάνια μου, τα μουστοκούλουρα και τη μουσταλευριά δεν έχω επιχειρήσει ποτέ μα ποτέ να τα φτιάξω (κι ας κατάγομαι από την Έδεσσα που είναι μια γειτονιά με τη Νάουσα). Τώρα λοιπόν θα ξέρω ότι μούστο θα έχεις εσύ όλο το χρόνο....αν ποτέ χρειαστώ τι στο καλό, δε θα μου δώσεις!!!
Φιλάκια!!!
ΜΩΡΕ ΤΑ ΕΧΩ ΤΑΡΑΞΕΙ ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ! ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΜΟΡΦΗ! ΧΑ ΧΑ ΧΑ!
Ο ΔΙΣΚΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!!!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ.
Mavia Γεια σου, τι κάνεις;
Απόλαυσα πραγματικά τις συνταγές τους χρησιμοποιώντας σταφύλια.
Φαίνεται ότι ήταν μια απόλαυση!
Εδώ στη Βραζιλία δεν έχουμε τη συνήθεια να κάνει καραμέλα με τα σταφύλια, τα μούρα μόλις πιπιλίζουν ή να κάνετε κρύα ποτά μαζί τους, ή σαλάτες ... πολύ νόστιμο.
Ίσως κάποια μέρα θα προσπαθήσω αυτό συνταγή ελληνικά ...
Μια μεγάλη αγκαλιά μου φίλος.
Olá, com a ajuda do tradutor google vamos nos entendemos, não é mesmo? Vim conhecer o seu blog, retribuir e agradecer o carinho da visita... já estou te seguindo também! Bem, vou conhecer seus trabalhos, um beijinho.
Que bom Mávia que nos encontramos e gostou do meu blog, estou muito feliz porque também gostei de seus trabalhos e acho que aqui começa uma amizade. Um beijinho do Brasil!
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ αλλά επίκαιρη και μυρωδάτη!!!
Θα φτιάξω μούστο με τη συνταγή σου.
Πάντα η μαμά μου για τα διαλείμματα στο σχολείο μου είχε "μουστουκούλουρου"
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Πρακτική και πολύ χρήσιμη η προετοιμασία σπιτικού μούστου!
Με ενδιαφέρει και θα κρατήσω τη συνταγή στα αγαπημένα μου!
Περιττό να πω ότι τα μουστοκούλουρα με "ζάλισαν" πιο πολύ.
Θα περιμένω να δω τη συνταγή τους, που πολύ με ενδιαφέρει, επίσης!
Ζ.
* Κάπου είχα διαβάσει και μια άλλη μέθοδο σταματήματος του βρασμού του μούστου, μα δεν θυμάμαι τώρα, πως...Αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.
Μάνια μου υπεροχα και ο δισκος και τα μουστοκούλουρα ταιριάζουν πολύ με καφέ και κουβεντούλα.Καλό βράδυ φιλάκια...
Sophie-paradise
lovely your blog, I´m follow now
greetings
Astrid
Καλησπέρα Μάνια.Και εγώ έτσι κόβω τον μούστο είναι πολύ καλύτερα από το κόψιμο με στάχτη. Επίσης εγώ τον χωρίζω τον μούστο στα μικρά μπουκαλάκια του 1/2 λίτρου και τα φυλάω στην κατάψυξη. Ο δίσκος αν και από τις πρώτες όπως λες προσπάθειες, πολύ όμορφος.
Γεια σου Μανια!!υπεροχος ο δισκος σου!!!Την συνταγη με το ψωμι την εκανα φετος πρωτη φορα!ομολογω οτι ειναι πολυ καλυτερη απο την σταχτη η το χωμα!!οσο για τα μουστοκουλουρα δεν εχω κανει ποτε!!τον μουστο τον προοριζω να φτιαξω"κολαινες΄-κολιεδες "που λεμε εμεις εδω στην Κρητη...
Δεν έχουμε επιχειρήσει ποτέ τη διαδικασία με το σπιτικό μούστο αλλά μας ξεσήκωσες να το δοκιμάσουμε! Και το...μουστουκούλουρου αγαπημένο γλυκάκι!
ΜΟΥΣΤΟΚΟΎΛΟΥΡΟ Ή ΔΊΣΚΟΣ, ΔΙΣΚΟΣ Ή ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΟ;
Δύσκολη η επιλογή, επιλέγω και τα δύο!Μέχρι εδώ μύρισαν να αντισταθώ;;;
ΠΟΤΕ!
Aχ,αυτή η εποχή γεμάτη αρώματα και γλύκα από τις μουστοπαρασκευές.
Ξέχασες τη μουσταλευριά ή δεν φτιάχνετε;
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή μου δίνουν μούστο και μια χαρά διατηρείται στο ψυγείο.
Φιλιά!
Καλώς σς βρήκα Μανια...
Πολύ όμορφο το μπλοκ σου . Τα μουστοκούλουρα είναι τα αγαπημένα της μικρής μου κόρης και το να βρείς μούστο δεν είανι πάντα εύκολο.Ευχαριστούμε λοιπόν για την συνταγή σου και να είσαι σίγουρη πως αύριο κιόλας θα την φτιάξουμε.Να είσαι πάντα καλά...
η αλήθεια είναι πως μουσταλευριά και μουστοκούλουρα με homemade μούστο καμία σχέση δεν έχουν με τα αγοραστά...
εγώ τα σταφύλια τα βάζω στο αποχυμωτή και μπορεί να μου βγαίνει η πίστη,αλλά χαλάλι τους...
και του χρόνου...-:))
( ο δίσκος σου καταπληκτικός )
δεν εχω κανει ποτε μουστο.. μ αυτα ασχολείται πολύ ο μπαμπακούλης μου..εγω απλα απολαμβανω τα προιοντα ..ομορφη κ νοστιμη αναρτηση μανια μου.. ( σου απαντησα κ σε οτι με ρωτησες στο μπλογκ μου ) καλο βραδυ
Μάνια μου, πολύ ωραία συνταγή, θα δοκιμάσω!μουστουκούλουρα, μου έφερε υπέροχα η αχτίδα!!! δεν ξέρω άν είναι η ίδια συνταγή; ήταν τέλεια!Όπως τέλεια είναι και η ανάρτησή σου! φιλάκια,
Καλημέρα!!
Λατρεύω και τα μουστοκούλουρα και τα σταφύλια!!
Καλό Σ/Κ!!
καλώς σε βρηκα Μάνια!:)))
τα μουστοκούλουρα είναι τα αγαπημένα μου!!σίγουρα 8α το δοκιμάσω!!!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΑΝΙΑ. ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΑΧ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΤΩΡΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΟ, ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΨΩ ΤΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΜΟΥ!!! ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ... ΑΣ ΕΛΘΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ, ΟΤΙ ΤΟ DECOUPAGE ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΚΑΙ ΚΟΛΛΙΕ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ. ΟΤΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΕΙΣ ΠΕΣ ΜΟΥ ΚΙ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ... ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!
Καλημέρα Μάνια ...τρομερή η ιδέα του μούστου, δεν το είχα σκεφτεί.Εκαναν μια βόλτα στο μπλογκ σου και ενθουσιάστικα με τις ιδέες σου...η σαγιονάρα όμως με ξετρέλανε...τι κρίμα που πέρασε το καλοκαίρι...πως μπορούμε να γίνουμε αναγνώστες...δεν βρίσκω άκρη..
Che meraviglia, complimenti! :)
Πολη καλη αναρτηση και χρησιμη!!!!στο ειχα πει νομιζωωωωωωωωω!!!!!!
φιλακιααααααα χ2
olá estou aqui tudo é muito lindo beijos do Brasil
Πέρνα μια βόλτα από εδώ Surprise!!!
º° ✿
♥ °
Amiga,
Passei para uma visitinha.
Biscoitos caseiros com suco de uva... é tudo de bom!
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasilº° ✿
✿♥ °
..(░)(░)
(░)(♥)(░)
..(░)(░)
Μάνια μου τέλεια η ανάρτησή σου (ειδικά η αρχή της είναι όλα τα λεφτά)... λατρεύω το μούστο, τα μουστοκούλουρα, το πετιμέζι, τη μουσταλευριά και τις ...θερμίδες τους αλλά και τη νοστιμιά τους.
Καλό μήνα, φιλιά και στείλε μου εντυπώσεις για τα φοντανάκια.
Συγχαρητήρια για την κόρη σου και καλή σταδιοδρομία να έχει!!!!
Φιλιά
Καλό μήνα να έχεις.
Και του χρόνου!!!!
Ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τα καλά σας λόγια. Καλό μήνα και σε σας.
Maviá, τι κάνεις;
Σας εύχομαι μια ευτυχισμένη Οκτωβρίου και ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο.
Μια μεγάλη αγκαλιά.
Τέλεια συνταγή για μούστο, θα την κλέψω οπωσδήποτε, μόνο εσύ θα κλέβεις; ευχαριστούμε πολύ.
Καλό μήνα
Καλημερα Μανια!!και εγω σε ευχαριστω που με επισκευτικες!!Οι κολιεδες λοιπον ειναι..παιρνουμε κλωστη και βελονα και περναμε τα καρυδια σπασμενα στη μεση σε κολιε...Μετα φτιαχνουμε μουσταλευρια ..εχω την φτιαχνω 6 προς 1 και βουταμε μεσα τους κολιεδες...τουλαχιστον απο δυο φορες τον καθε κολιε..μετα πρεπει να στεγνωσουν...θελουν περιπου 5-6 μερες.Εγω τους ειχα κρεμασει στο μπαλκονι μου σκεπασμενους με τουλι...Θα κανω ξανα και ελπιζω να τραβηξω φωτο. βημα-βημα να τα κανω αναρτηση...Αν εχεις αποριες ρωτα με...διατηρουνται για πολυ καιρο και ειναι ωραιος μεζες με ...ρακι!!!φιλια και να εισαι καλα!!
love grapes!!hahaha..
thanks for your comment!i hope that you return on my blog!
kisses pretty and have a nice day=)
www.lapetiteblonde.com
Bravo Mania mou gia tin anartisi tou moustou!Mou einai poly dyskolo na vrw edw kai tha eftiahna moustalevria kai moustokouloura me molasses..O diskos sou,apithanos!XO
resımler harıka...ellerıne saglık blog cok guzel.....
turkıyeden kocaman sevgıler...
zeynep..
Αγαπητέ μου φίλε, σας ευχαριστώ για όλα.
Σας στέλνω ένα μεγάλο φιλί στη Βραζιλία, και αν θα πρέπει να έχετε έναν φίλο εδώ στη Βραζιλία ... αφήσει απλώς ένα μήνυμα.
Katie Amelia
http://catiaartesmanuais.blogspot.com/
τι όμορφη ανάρτηση..!!! έχεις 2βραβεία απο εμένα.αν θέλεις να τα παραλάβεις έλα εδώ http://mayasfairytale.blogspot.com/2011/11/2.html μιάου!!!
Great post. I was checking constantly this blog and I'm inspired! Extremely useful info specifically the ultimate part :) I care for such information a lot. I used to be seeking this certain info for a long time. Thank you and best of luck.
My blog post GFI Norte
Δημοσίευση σχολίου