26/10/14

Vincent van Gogh Life, work and contemporaries


Mixed Media με επιρροή από το έργο του Van Gogh "Sunflowers"

Ο Vincent van Gogh  είναι ενας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1853 στο Zundert της Ολλανδίας. Οι γονείς του ήταν ο Θεόδωρος και η Αννα Carbentus προτεστάντες και οι δύο. Είχαν αλλα 5 παιδιά. Ως παιδί ο Van Gogh  ήταν σιωπηλός και είχε παράξενη συμπεριφορά. Του άρεσε να μελετά τα φυτά και να παρατηρεί τις συνήθειες μικρών εντόμων. Το μόνο ατομο που νιώθει κοντά του καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδερφός του Τεό.

And - my plan for my life is to make paintings and drawings, as many and as well as I can - then, whn my life is over, I hope to depart in no other way than loking back with love and wistfulness and thinking, oh paintings that I would have made!  Vincent van Gogh, 11 November 1883.

Στο σχολείο δεν είχε καλή επίδοση και ετσι σταματά νωρίς τις σπουδές του. Βρίσκει δουλειά ως συσκευαστής βιβλίων και αργότερα στο Λονδίνο στην Γκαλερί Γκουπίλ. Εκεί ερωτεύεται την κόρη της σπιτονοικοκυράς του, όμως εκείνη τον αποκρούει και αποφασίζει να εξαγνίσει τον πόνο του στην θρησκεία. Πηγαίνει στο Παρίσι και εκεί επισκέπτεται τις εκθέσεις και τα μουσεία, αλλά περνά τον περισσότερο καιρό του κλεισμένος με ενα φίλο στο δωμάτιό του διαβάζοντας και σχολιάζοντας τη Βίβλο.
φωτό σε ηλικία 19 ετών το 1873

Ο Τεό τον εκλιπαρεί να αφιερωθεί στην ζωγραφική, νιώθοντας ότι αυτή είναι η πρωταρχική του κλίση. Εξακολουθούν να αλληλογραφούν, και συχνά συμπληρώνει τα εμπιστευτικά γράμματα με σχέδια που περιγράφουν τους τόπους και τα πρόσωπα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Αποφασίζει να γίνει πάστορας αλλά στις εισαγωγικές εξετάσεις αποτυγχάνει. Τρεις μήνες αργότερα αρχίζει να κάνει κηρύγματα στο Μπορινάζ, στο μεταλλευτικό κέντρο του Βελγίου. Ο Van Gogh συμμερίζεται τον τρόπο ζωής των μεταλλωρύχων και στέλνει σχέδια από τον κόσμο τους.

If a peasant painting smells of bacon, smoke, potato steam -fine-that's not unhealthy- if a stable smells of manure -very well, that's what a stable's for (...) But a peasant painting mustn't become perfumed.  Letter to Theo, 30 April 1885.
Το εργο είναι : The potato eaters και παρόλο που ο Van Gogh ζωγράφισε μια τελείως διαφορετική ζωή από την δική του  και μάλιστα με ασχημους ανθρώπους, ο πίνακας αυτός εμελλε να γίνει ο πιο ξακουστός για τον ζωγράφο.


Εγκαθίσταται στις Βρυξέλλες, και αρχίζει να μελετά συστηματικά σχέδιο, μαθαίνει τους κανόνες της προοπτικής, μελετά την ανατομία του ανθρώπινου σώματος.
Σε αυτήν την περίοδο διαπράττει το σφάλμα να ερωτευτεί ξανά και για αλλη μια φορά θα πληγωθεί. Πηγαίνοντας στους γονείς της χήρας  θέλοντας να αποδείξει την αποφασιστικότητά του κράτησε το χέρι του για αρκετή ώρα πάνω από τη φλόγα μιας λάμπας πετρελαίου.

Portrait of Marcelle Roulin 1888 oil on canvas . Στην Arles ο ζωγράφος εκανε νέους φίλους όπως ο Roulin ο ταχυδρόμος και η οικογένειά του η οποία όλη πόζαρε για τον ζωγράφο. Το μωρό τους το ζωγράφισε πολλές φορές.

Το 1882 στη Χάγη γνωρίζει τη Χριστίνα την επονομαζόμενη Σιέν, και είναι πόρνη. Το πιο γνωστό πορτραίτο της θα εχει τίτλο "Θλίψη". Η Σιέν απεικονίζεται καθιστή και σκυμμένη με τους αγκώνες ακουμπισμένους στα γόνατα. Το δράμα της ζωής της δε φαίνεται στο κρυμμένο της πρόσωπο, αλλά στο γυμνό κορμί της, ζωγραφισμένο χωρίς την παραμικρή προσπάθεια εξωραισμού.
Τον Δεκέμβριου του 1883 τον βρίσκουμε στο Νόιεν, και καταπιάνεται ξανά με τις ολόσωμες μορφές που τις απεικονίζει στις καθημερινές τους ασχολίες όπως την "Χωρική που σκουπίζει". Για πίνακες όπως η Νεκρή φύση με πέντε μπουκάλια και κύπελλο εμπνεύστηκε από μπουκάλες, στάμνες και κούπες καθημερινής χρήσης, με απλές φόρμες και όχι από αντικείμενο πολυτελείας.

Irises, 1890 oil on canvas. Μετακομίζοντας στο ασυλο του Saint-Paul-de-Mausole στο  Saint Remy. Στην αρχή δεν εβγαινε καθόλου εξω και δούλευε από μνήμης τα λουλούδια και τους κήπους.
Οι ανταλλαγές απόψεων που έχει με τους εμπρεσιονιστές φίλους του, κατά τις συναντήσεις τους στα καμπαρέ, γεννούν πίνακες όπως το "Εσωτερικό εστιατορίου" και η "Γυναίκα καθισμένη στο καφενείο Ταμπουρέν", πίνακες που ταιριάζουν με τις προτιμήσεις του Τουλούζ-Λοτρέκ με τον οποίο συνδέεται στενά. Ενα αλλο σημαντικό εργο της περιόδου αυτής είναι η προσωπογραφία του Μπαρμπα-Τανγκί, ενός χρωματέμπορα, φίλου των καλλιτεχνών, που συχνά τον πλήρωναν με πίνακες τους και σήμερα είναι το καύχημα των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου.

Gauguin's chair 1888 oil on canvas. Ο ζωγράφος  ζωγράφισε αυτήν την καρέkλα σε αντίθεση με την δική του
για να δείξει τον θαυμασμό του για τον  Gauguin και σαν ανθρωπο αλλά και σαν ζωγράφο.
Ζωγραφίζει μιά δεύτερη παραλλαγή σ΄έναν πίνακα του παλιού του φίλου Εμίλ Μπερνάρ "τις Γυναίκες της Βρετάνης σε πράσινο λιβάδι". Ο Σπορέας κεχριού, εργο ενός μεγάλου ζωγράφου που θαυμάζει απεριόριστα, του γίνεται εμμονη ιδέα με αποτέλεσμα να ζωγραφίσει τελικά τη δική  του παραλλαγή.


The sower 1881 pencil,pen and brush in ink and watercolours, on paper. Στην διάρκεια της ζωής του εφτιαξε πάνω από 30 εργα με αυτό το θέμα.

Τώρα πια χρησιμοποιεί εντονα, τολμηρά χρώματα. Στα νυχτερινά καφενεία το κίτρινο είναι κυρίαρχο. Μπορούμε να το δούμε ακόμα και στη Νεκρή φύση. Χρησιμοποιεί εντονα χρώματα και για το εργο "το δωμάτιο του Van Gogh στην Αρλ".
Στην Αρλ ο Van Gogh ξαναβρίσκει με χαρά τον Γκογκέν που τον αποθανατίζει καθώς ζωγραφίζει τα "Ηλιοτρόπια". Δεν θέλει όμως να ταυτιστεί με αυτό τον ανθρωπο που ζωγραφίζει ηλιοτρόπια με ύφος τρελού. Μετά από εναν αγριο καβγά με τον Γκογκέν κόβει το ενα του αυτί με ξυράφι. Στη συνέχεια θα καταγράψει ο ίδιος αυτό το επεισόδιο της ζωής του στην "Αυτοπροσωπογραφία με Κομμένο το Αυτί".

Sunflowers 1889 oil on canvas.  Ζωγράφισε τον πρώτο πίνακα το 1887 στο Παρίσι. Μετά ζωγράφισε 3 πίνακες με τα ηλιοτρόπια σε μπλε φόντο και ενα πίνακα με κίτρινο φόντο. Οταν ο Gauguin του ζήτησε δύο από αυτούς, ο Van Gogh ξαναζωγράφισε αντίγραφα αυτών.

Στο νοσοκομείο τον περιθάλπει ενας νεαρός γιατρός , ο δρ Ρε, που θα γίνει ενας από τους ειλικρινέστερους θαυμαστές του.
Ο αδελφός του ετοιμάζεται να παντρευτεί και ο Van Gogh  εισπράττει το γεγονός αυτό ως εγκατάλειψη.Φεύγει για το ασυλο του Σεν-Ρεμί-ντε-Προβάνς ελπίζοντας να θεραπευτεί. Οι κρίσεις όμως ξαναρχίζουν και ωθούν τον Van Gogh  στην απελπισία. Οταν είναι ετσι ασχημα δεν καταφέρνει να ζωγραφίσει αλλά μόλις νιωθει καλύτερα ξαναπιάνει το πινέλο. Τώρα τον απασχολούν περισσότερο οι φόρμες που γίνονται κυματιστές και ανήσυχες. Ζωγραφίζει κυπαρίσσια σαν να ήταν φλόγες,ουρανούς γεμάτους στροβίλους, κορμούς ελιάς που με τη συστροφή τους αναδεικνύεται ο δυναμισμός τους.

The white orchard 1888 oil on canvas Μετακομίζοντας στην Arles το 1888  πίστευε ότι η υγεία του θα καλυτερεψει και όπως και εγινε. Τα τοπία της περιοχής τα λατρεψε.


Χάρη στη διαμονή του στο Σεν-Ρεμί η υγεία του αποκαθίσταται γρήγορα. Ο αδερφός του του ζητάει να επιστρέψει. Με τα λουλούδια καστανιάς και το βάζο με γαρίφαλα και ασπρους μενεξέδες, δημιουργεί εργα που διαφέρουν όμως πολύ από τα εργα της παρισινής περιόδου. Ο αδερφός του του προτείνει να εγκατασταθούν όλοι μαζί. Ομως εχει οικονομικά προβλήματα και ετσι ο Van Gogh νιώθει εγκαταλελειμμένος.  Η συνάντησή τους καταλήγει σε καβγά. Ο Van Gogh εχει την εντύπωση ότι ολα γκρεμίζονται γύρω του.  Στις 27 Ιουλίου ο Van Gogh  κατευθύνεται προς τα σταροχώραφα, χωρίς όμως να εχει μαζί του πινέλα, ουτε καβαλέτο, μόνο ενα περίστροφο για να χτυπήσει κοράκια. Σε μια στιγμή βαθιάς απελπισίας, το στρέφει στον εαυτό του.

The yellow house 1888 oil on canvas. Τον Μαίο του 1888 νοίκιασε 4 δωμάτια σε ενα σπίτι  στο Place Lamartine  και το οποιο εγινε γνωστό με το όνομα Κίτρινο σπίτι . Εκεί καλούσε τους συναδέλφους του αρχίζοντας από τον ίδιο τον Gauguin που τον θαύμαζε απεριόριστα .

Ο γιατρός Γκασέ ειδοποιείται και σπεύδει να τον σώσει. Διαπιστώνει όμως ότι η σφαίρα δε γίνεται να αφαιρεθεί. Το βράδυ ο αδελφός του Τεό δεν φεύγει. Ξαπλώνει δίπλα του στο ίδιο κρεββάτι. Ο Van Gogh  πεθαίνει ετσι, κοντά στον Τεό, γύρω στη μιάμιση τα ξημερώματα στις 28 Ιουλίου 1890.
(Οταν ο Van Gogh  ζωγράφιζε τον κάπως σκυθρωπό πίνακα της τοπικής εκκλησίας στην Ωβέρ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο εφημέριό της θα αρνούταν να τον θάψει στο νεκροταφείο, λίγες εβδομάδες αργότερα, επειδή είχε αυτοκτονήσει.)

The raising of Lazarus 1890 oil on canvas

Το Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ, περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων του Van Gogh σε όλο τον κόσμο.Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει έργα του Van Gogh,  χρονολογικά, από την περίοδο της εφηβείας του μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανάμεσα στους πίνακες που ξεχωρίζουν ανήκει και μία εκδοχή από τα Ηλιοτρόπια. Το μουσείο διαθέτει ακόμα βιβλιοθήκη με υλικό που αφορά στη ζωή και το έργο του Van Gogh.


Κάθε χρόνο το μουσείο επισκέπτονται 1,5 εκατ επισκέπτες από όλο τον κόσμο.