24/12/14

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου


 

Η Ειρεσιώνη (από το είρος=έριον, μαλλί) είναι κλάδος αγριελιάς στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, κάστανα, αμύγδαλα κλπ).
Στολίσαμε το σπίτι
 


Ηταν εκφραση ευχαριστίας για την γονιμότητα του  χρόνου που εφευγε  και παράκληση  για γονιμότητα και ευφορία και για το επόμενο χρόνο.
Ζωγράφισα τραπεζομάνδηλα με χρώματα υφάσματος
 
 
Την εβδόμη ημέρα του μηνός Πυανεψιώνος (22/9  -20/10 ) παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν, περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας φιλοδώρημα από τον νοικοκύρη, και όταν εφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους,και εκεί έμενε μέχρι την ίδια ημέρα του νέου έτους, οπότε αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την εκαιγαν.
Εφτιαξα μπισκότα με γλάσο, σοκολατάκια γεμιστά, μελομακάρονα, κουραμπιέδες
 
 
Πρόγονος λοιπόν του Χριστουγεννιάτικου δένδρου είναι η Ειρεσιώνη, όπου μέσω αυτής μεταδόθηκε το έθιμο του στολισμένου δένδρου στους βόρειους λαούς από τους Ελληνες ταξιδευτές, οι οποιοι επειδή δεν είχαν ελαιόδενδρα,  στόλιζαν κλαδιά από τα δένδρα που εφύοντο στο κάθε τόπο.

Εφτιαξα κηροπήγια για την κόρη μου
Μικρά αλλά και μεγάλα
 
 
Το έθιμο της Ειρεσιώνης καταδικάστηκε ως ειδωλολατρικό από το θεοκρατικό καθεστώς του Βυζαντιου και απαγορεύτηκε. Αιώνες αργότερα το ίδιο έθιμο επανήλθε με την μορφή Χριστουγεννιάτικου δένδρου από τους Βαυαρούς που συνόδεψαν τον ΄Οθωνα στην Ελλάδα, ως δικό τους Χριστουγεννιάτικο έθιμο.

Σουβέρ για το μπαζάρ της αδελφής μου
 
Ο Martin Luther τον 16ο αιώνα στην Γερμανία  ξεκίνησε την παράδοση των αναμμένων  λαμπών στο δένδρο όταν είδε την εικόνα ενός πράσινου δένδρου την παραμονή των Χριστουγέννων με τα αστέρια να λάμπουν στον ουρανό από πάνω του, του εκανε μεγάλη εντύπωση και ετσι τοποθέτησε ενα παρόμοιο δένδρο, διακοσμημένο με αναμμένα κεριά, μέσα στο σπίτι του.
Φαράσια για τις πολύ καλές μου φίλες
 
 
Στα μέσα του 1800, το έθιμο είχε επεκταθεί ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα περισσότερα από 72 εκατομμύρια δένδρα στολίζονται κάθε Χριστούγεννα, και από αυτά, 35 εκατομ είναι αληθινά δένδρα ενώ 37 εκατομ είναι τεχνητά.
Και καρδούλες, πολλές πολλές καρδούλες.......
 

Χρόνια Πολλά  - Καλά Χριστούγεννα

Ευτυχισμένο το νέο Ετος 2015!