10/4/15

" Ιησούς Χριστός" η κεντρική μορφή του Χριστιανισμού


Ο κάθε πίνακας λέει και μια ιστορία. Εναν πίνακα μπορούμε να τον θαυμάζουμε για την σύνθεσή του, το χρώμα του, και την δεξιοτεχνία του ζωγράφου. Οταν όμως πρόκειται για πίνακες βασισμένους σε πρόσωπα ιστορικά και θρησκευτικά η γνώση του θέματος εχει θεμελιώδη σημασία για την εκτίμηση του έργου. Για πολλούς αιώνες οι καλλιτέχνες εμπνέονταν από την πλούσια πηγή των βιβλικών και κλασικών ιστοριών. Δύο από αυτούς τους πίνακες είναι οι ακόλουθοι:
 
 
Πίνακας: "Η γυναίκα που συνελήφθη να μοιχεύει"

Τον ζωγράφισε το  1621 ο ζωγράφος Γκουερτσίνο . Ο πίνακας βρίσκεται στην Dulwich Picture Gallery, Λονδίνο.

Ο Ιησούς εκανε πολλά θαύματα που απέδειξαν στους πολυάριθμους πιστούς του ότι δεν ήταν απλώς ενας ακόμα θρησκευτικός διδάσκαλος.  Η εμφαση που έδινε ο Ιησούς στην ηθική ειλικρίνεια και όχι στην αυστηρή τήρηση των θρησκευτικών τελετουργικών, καθώς και ο ισχυρισμός του ότι ήταν ο Μεσσίας επέσυραν την οργή των Φαρισαίων.

Στην Ιερουσαλήμ οι Φαρισαίοι του παρουσίασαν μια γυναίκα που είχε συλληφθεί να μοιχεύει, αμάρτημα για το οποίο η ποινή ήταν θάνατος με λιθοβολισμό. Ο Ιησούς δείχνοντας ευσπλαχνία για την ανθρώπινη αδυναμία και περιφρόνηση για την υποκρισία, τους είπε "Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω". Οταν οι κατήγοροι της γυναίκας εφυγαν αμίλητοι, ο Ιησούς της είπε: "Ουτε εγώ σε καταδικάζω. Πήγαινε και μην αμαρτάνεις πια".

Στον πίνακα αυτόν η εκφραση του Ιησού αποπνέει ευσπλαχνία, συγγνώμη και αγάπη. Αυτό ήταν αλλωστε και το μήνυμα της διδασκαλίας του.Πίνακας: "Η Σταύρωση"

Ζωγραφίστηκε από τον Ραφαήλ το 1503 για εικόνα ιερού.


Μετά την σύλληψή του ο Ιησούς ανακρίθηκε από τον Αρχιερέα Καιάφα, και τον Πόντιο Πιλάτο τον Ρωμαίο διοικητή της Ιουδαίας. Ο Πιλάτος μη βρίσκοντας αιτία καταδίκης, τον έδειξε στο πλήθος λέγοντας "Ιδε ο Ανθρωπος" . Το πλήθος όμως  ζήτησε τον θάνατό του.

Ο Ιησούς μαστιγώθηκε, χλευάστηκε, του φόρεσαν αγκάθινο στεφάνι, κουβάλησε τον σταυρό του στον Γολγοθά και κρεμάστηκε ανάμεσα σε δύο κακοποιούς.  Επάνω από το κεφάλι του κρέμασαν την επιγραφή "Ιησούς Ναζωραίος, Βασιλιάς των Ιουδαίων" (INBI). Το ίδιο βράδυ πριν από το Σάββατο των Εβραίων, το νεκρό σώμα του Ιησού αποκαθηλώθηκε και τάφηκε από τον Ιωσήφ της Αριμαθαίας. Το πρωί η Μαρία Μαγδαληνή βρήκε άδειο τον τάφο, και ενώ εκλαιγε εμφανίστηκε μπροστά της ο Ιησούς αναγγέλοντάς της την Ανάστασή του από τους νεκρούς.

Στον πίνακα ο Αγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής και η Παρθένος Μαρία στέκονται, κατά την παράδοση, δεξιά και αριστερά από τον σταυρό, μάρτυρες της Σταύρωσης του Χριστού. Ο Ραφαήλ απεικονίζει επίσης γονυπετείς τη Μαρία Μαγδαληνή και τον Αγιο Ιερώνυμο, στον οποίο ήταν αφιερωμένη η εικόνα του ιερού.

 

Σας εύχομαι Καλό Πάσχα, Χρόνια Πολλά και όλοι να εχετε υγεία και ευτυχία. Καλή ανάσταση.