16/12/19

Μελομακάρονα




Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή με ρίζες αρχαίες και με τελετουργίες και έθιμα σχετικά με την αναγέννηση της ζωής
Ο Χριστιανισμός τοποθετεί τη γέννηση και γιορτάζει τον θεάνθρωπο αυτήν την εποχή που η ημέρα αρχίζει να μεγαλώνει και το φως να δυναμώνει.
Χριστιανικά στοιχεία και δοξασίες μπλέκουν με προχριστιανικά έθιμα και προθρησκευτικά μαγικά. Όλα αυτά όμως συμβολίζουν την αισιοδοξία την αφθονία την συνέχεια.
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή πλούσια και με υπερβολή. Υπερβολή στο στολισμό του σπιτιού, στην διατροφή, στην ενδυμασία.
Γλυκά με μέλι και καρύδια, πίτες, κρέας χοιρινό, ψωμιά, άφθονο βούτυρο και ζύμες όλα είναι επίκληση στο θεό και ευχή ώστε να έχουμε αφθονία πληρότητα και επάρκεια όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Σε αυτήν την αφθονία ανήκουν και τα μελομακάρονα το κυριότερο γλυκό των Χριστουγέννων.
Τα μελομακάρονα προέρχονται από την αρχαιοελληνική «μακαρία», ένα είδος ημίγλυκης πίτας, με σχήμα οβάλ που σερβιριζόταν στα νεκρώσιμα δείπνα για να τιμηθεί ο μακαρίτης.
Στα βυζαντινά χρόνια το νεκρώσιμο δείπνο ονομαζόταν «μακαρωνία» και σέρβιραν και ζυμαρικά.
Με τα χρόνια η μακαρία έγινε εύχρηστο ατομικό γλυκό για να απαλύνει τον πόνο της απώλειας για τον νεκρό, λούστηκε με αραιωμένο μέλι, και έδωσε την τελική μορφή στο μελομακάρονο που γνωρίζουμε αλλά και στο όνομα του μέλι+μακαρία ίσον μελομακάρονο.
Στις χαρούμενες ημέρες των  γιορτών το θλιβερό αυτό γλυκό σερβίρεται για να διατηρούμε τη μνήμη των αγαπημένων μας που μας λείπουν πολύ περισσότερο αυτές της ημέρες της οικογενειακής θαλπωρής.
Και αφού καθιερώθηκε να το φτιάχνουμε και να το σερβίρουμε τα Χριστούγεννα, προσθέσαμε μπαχαρικά και καρύδια ώστε να το κάνουν πιο ξεχωριστό και εορταστικό. Περιέχει καρύδια το σύμβολο της αφθονίας και χυμό πορτοκαλιού που αυτήν την εποχή τα πορτοκάλια είναι στο φόρτε τους.


Μελομακάρονα
Υλικά
1100 γρ Φαρινάπ Αγίου Γεωργίου
400 ml  φυσικό πορτοκάλι χυμό
 580 ml ηλιέλαιο
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 κ σούπας γεμάτη άχνη ζάχαρη (αυτό το βάζω για να πάρει ωραίο χρώμα το μελομακάρονο στο φούρνο)
1 1/2 κ γλ κανέλα
1. κ. γλ γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ καρύδι τριμμένο για να ρίξω από πάνω.

Παρασκευή
Ρίχνω σε ένα μπωλ όλα τα υγρά και την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύω για να ενωθούν. Ρίχνω μετά 500 γρ αλεύρι και συνεχίζω να ανακατεύω. Μετά ρίχνω τα υπόλοιπα και τα κάνω με το χέρι απαλό ζύμωμα.
Δεν χρειάζεται μίξερ γιατί θα πετάξει το λάδι έξω.
Οταν τα ζυμώσω κόβω τεμάχια των 30-35 γραμμαρίων.
Τα ψήνω σε λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Για το Σιρόπι
500ml νερό
700 γρ ζάχαρη
100 γρ μέλι

Βράζω το νερό με την ζάχαρη και μόλις το τραβήξω από την φωτιά ρίχνω το μέλι. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει τελείως, ή να το εχω φτιάξει  από την προηγούμενη μέρα.
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο τα ρίχνω στο ΚΡΥΟ σιρόπι (Κατσαρόλα φαρδιά και κοντή) ανάποδα και μέχρι να ρίξω 10 κομμάτια αμέσως αρχίζω να τα γυρίζω και από την καλή για να σιροπιαστούν. Τα βγάζω και τα βάζω σε  πιατέλα και αμέσως τους ρίχνω τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Το μελομακάρονο είναι πάντα καλύτερο την δεύτερη ημέρα.