16/4/16

Πασχαλινή Λαμπάδα-Easter candle
Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας εχει τις ρίζες του στην αρχαία Εκκλησία.

Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους οι νεοφώτιστοι  βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και κρατούσαν στο χέρι τους μια λαμπάδα που συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του κάθε νεοφώτιστου.Η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει  επίσης τον ήλιο της Άνοιξης. Η φλόγα από το Άγιο Φως συμβολίζει τη δύναμη της Αγάπης και της Γνώσης και καθώς την προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, μεταδίδεται, δυναμώνει κι εξαπλώνεται κάνοντας καλό στον κόσμο. 
Επιπλέον, η λαμπάδα είναι το σύμβολο του φωτός, που έφερε ο Χριστός, νικώντας το θάνατο και κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την Ανάστασή του.


Ο κάθε πιστός έχει  πλέον τη δική του λαμπάδα, αν και με το πέρασμα των χρόνων η σύνδεση της λαμπάδας με τη βάπτιση έπαψε να υπάρχει.
Βέβαια, η λαμπάδα παραμένει μια ισχυρή παρουσία τις πασχαλινές ημέρες. Κατέχει ξεχωριστή θέση την ημέρα της Ανάστασης, όταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και πέφτει παντού σκοτάδι. Ο ιερέας ψάλλει το «Δεύτε λάβετε φως», βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη και δίνει το άγιο φως στους πιστούς.


Οι λαμπάδες μας , τα κοκοράκια και οι κοτούλες εφέτος εγιναν με πολύ αγάπη και δόθηκαν στους πελάτες μας.  Εύχομαι να φωτίσουν τις ψυχές όλων.
 Εύχομαι ολόψυχα το Άγιο Φως της Ανάστασης να καταυγάσει τις ψυχές όλων μας και να φέρει ευλογία σε κάθε βήμα μας στο ταξίδι της ζωής.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

1 σχόλιο:

Maria Villioti είπε...

Γεια σου Μαρινάκι μου! Και του χρόνου με το καλό. Καλό Πάσχα να'χετε!